tirsdag 11. oktober 2011

Bølgefestivalen 2011

Jeg var heldig, som fikk med meg siste året Halvor hadde Bølgefestival, i 2010. Søndagen sammen med Halvor i fjor er en padleopplevelse som sitter godt fast! Halvor som motiverende ankerfeste, klare å padle ut gjennom brytende bølge, vake i hvitt skum, Aase som var med og støttet en nybegynner, hoppe fra svaberget (ennå uten kajakk) og jeg traff Tønsberg-padlere for første gang (og en padler fra Gjerdrum av alle steder, slå den!) - sorry, carried away...

I år var Bølgefestivalen lagt til Bramskjæra utenfor Nevlunghavn, et sted som mange padlere har sterk tilknytning til som jeg ikke vet noe om, og det var spennende å møte mange nye folk. Kajakkentusiastene stilte med lavvo med plass til alle og forlokkende lunsj på lørdag men for øvrig var det helt "uorganisert opplegg", og opp til hver enkelt å finne noen å padle sammen med.

Elin og Stein Erik i pakkinga 
Morgenstemning østover fra Vestre Bramskjær 
Ut på morgenen lørdag 
Tom Willy også klar
Samling i leiren til lunsj, da det ble talt 70!

Ut fra gjeldende retningslinjer var rammen for treffet en dyd av nødvendighet. HMS i dette er likevel heller ikke enkelt, siden mange vil komme for å bryne seg og lære (seg å gjøre) nye ting. Dvs. det er mange som ønsker seg og trenger kyndig veiledning. Og i en forstand blir det både over- og underkommunisert hva det innebærer å padle på eget ansvar - om noe sådant finnes når det er 70 padlere samlet. Gruppa av padlere sto igjen med ett bærende prinsipp: Ingen padler alene. Og med det som utgangspunkt skulle "alvorlig skade eller død" være mulig å unngå i de forholdene som var i helga. Søndagens værmelding tilsa at det var dobbelt viktig å sikre at alle hadde noen, men samtidig ble det denne dagen helt opp til den enkeltes ansvar å finne sin plass og folk for seg. Kanskje skal vi kalle det god trening i egenansvar? Ihvertfall en utfordring for de som måtte komme alene og ønsker treffe nye folk, håper de også traff!

Mellom fjorårets og denne helgens fantastiske søndag har det vært en flott helg! Både fredag og lørdag natt var det måneskinn og klar stjernehimmel - etter kvelder som for en stor del ble tilbragt inni lavvo fordi det var så hyggelig å prate mange sammen. Lørdagen var kjempefin brottdag for mange, jeg var plaget av sperrer og prestasjonsangst, noe som burde kunne skulle være ukjent i havpadling men som jeg har klart å finne opp for egen del. Men en fin lørdags ettermiddag i en liten gruppe og en strålende motvindstur på søndagen sikret lykkelig retur også fra denne helga! Og "hva har jeg lært i dag" er egentlig rikelig utfylt, som vanlig.

Nåvel, innledningsbildet er fra - såvidt jeg kan forstå, det ble litt lite kartlesing - Oddaneskjæra, søndag i ett-tida. Det var meldt mye og økende vind, og regn, slik at leiren ble forlatt før padling på søndag. Folk dro inn og plasserte bagasje i bilene og dro ut igjen, til surfing direkte på stranda, eller litt galere, ut forbi fyret og første odden utenfor Nevlunghavn. Vi padlet i solid motvind ut til stakene utenfor Oddane/Svartskjær hvor det var ganske kraftige og uforutsigelige bølger. Herlig over-evne-økt for innlandskrabber!

Etterhvert hanket vi oss inn for en pause på land på skjæra, og da fikk vi noen fine bilder av den andre gruppa som dro ut og lekte seg litt mer:

Lørdag: Seks voksne personer samlet rundt en stein! Alle dønninger som hadde vært spennende og krevende senest på fredag var vekk, men vi hadde en fin ettermiddagsøkt rundt diverse stein og mellom skjær sørøst for Bramskjær hvor det var ganske rotete sjø. Morsomt!

Takk for flott helg, og Nevlunghavn frister til gjentatt tur. Flott område og mye å trene på!

Ingen kommentarer: