søndag 5. juni 2011

Bølger og kajakorientering ved Grebbestad 2.- 4. juni 2011

Mange fantastiske padleopplevelser denne langhelgen!


Strandhugg fredag og vakker stein! Södra Syster mot syd.. 


I Kämpervik er det parkeringsmuligheter og et flott sted å ta ut fra!

En turhelg som for øvrig fortjener flere karakteristikker: Lettere hasardiøs padling, overveldende fantastisk forsommervær i skjærgården, solværspadling med hyggelige "padlenaboer", fra tørrdrakt til shorts og t-skjorte, storheten i alenetur - i små porsjoner, kajakkorientering som uhøytidelig test av formen og kjennskap til skjærgården utenfor Fjällbacka. Jeg var ute i to døgn og hadde tre fulle padledager. Tur alene er fantastisk ved at en kan og må ta alle små og store beslutninger selv; ingen å diskutere med - ingen å skylde på. Helt eget tempo på rigg, pauser og tekniske stopp. Som resulterer i raskere padlefart men oftere stans bare for å kjenne på inntrykkene og opplevelsen.

Turen gikk nesten i vasken før den var igang, mye vind fra sørøst på torsdag vanskeliggjorde planlagt rute mellom Grebbestad, Ulsholmen og Fjällbacka. Jeg ble sittende og tvinne tommeltotter og trykke på refresh-knappen på yr hele formiddagen og kom ikke avgårde før langt utpå. Da var imidlertid løpet lagt og terningen kastet, risikoen vurdert og helvete løs. Så kan jeg spekulere på om eventuell nødvendig revurdering hadde blitt gjort om ikke vinden hadde løyet og vendt litt mot vest utover kvelden.

Jeg padlet ut fra Kämpervik i sekstida om ettermiddagen og retretten Lökholmen lå og ventet på meg rett sør for Musön. Imidlertid var nå den planlagte turen blitt et mål i seg selv, bor en på østlandet kommer bølgeerfaring ikke så ofte rekende, den må oppsøkes. Og jeg hadde stort behov for en utfordring. Med vindretningen var det lite grunn til å frykte fatal utgang på dårlig padling. Så jeg stevnet nordvestover og fra Store Måkholmen ble det ikke mye sjekk av kartet, jeg hadde nok med å padle. Og fristelsen til å ri inn i solnedgangen ble for sterk og dermed havnet jeg enda litt lenger ut enn jeg hadde tenkt. Selv om planen var å gå et stykke ute for å ha litt mer kontroll på hva som foregikk i sjøen.

Så etter fantastiske bølger fra sida og vind nesten mot peilet jeg meg inn til Morö, for sjokolade og realitetsorientering. Det var tydelig at medsjøpadling ikke var til å unngå for å komme i havn og få et glass vin før kvelden så da var det bare å sette kursen mot Ulsholmen via utsiden av Väcker. Et par grunner imellom men det var for det meste lange "ettervinds" dønningaktige bølger som var relativt greit å holde orden på... Utrolig morsomt å gjennomføre en sånn padlestrekning; bokstavelig talt strekke meg litt, og ha en god følelse både i forkant og underveis av at jeg har kontroll på litt krevende padling. Puh! Vett nok til ikke å ha bilder fra turen ihvertfall :-)


- bare et lite inntrykk fra innsiden Morö, det var litt liv inni der også!

Så  kunne jeg etterhvert gå i land på Ulsholmen og ta kvelden, for øvrig i hyggelig selskap med padlere som også hadde tatt seg over, fra Havstenssund. Og som hadde lunkne kokte poteter og røkt fisk å by på, himmelsk - takk for middag!


Liv Kristin stolt av ny Menai!!

Fredag rolig padling, jeg var litt utladet og holdt knapt følge med spreke OKK-padlere. Vi tuslet sørover, de til Dannemark og jeg hoppet av etter besøk på Långeskär (- der var det fint! Men dog plass for båter som ikke er kajakker så det var en del folk.)


Väcker fyr i adskillig roligere forhold enn kvelden før ..


Kvinne med båt!


Lagune mellom Koggarna utenfor PinnöSørover fra St. Måkholmen


Stein mens vi ser etter jettegryter på LångskärFant en!

Rolig kveld alene på Lökholmen, bortsett fra et annet par på samme teltplass. Hyggelig å treffe andre padlere ute også! For øvrig vakkert!

Lørdag var det inn til Kajakorienteringen i Grebbestad, som i år hadde utgangssted fra Sälvik sør for Fjällbacka (Kajakorientering i Grebbestad och Fjällbackas skärgård). Der var det uforholdsmessig mange FKKere i sivil, men vi var likevel hele tre Nordkappere som stilte til start av lokalkjente, i tillegg til to andre fra DKK.Det er ikke meget komplisert orientering i dette løpet, men nok til å gjøre gode eller dårlige valg som kan koste litt tid. De lange strekkene kan virke enklest og "bare padling", men det er nettopp her det er lagt inn muligheter for veivalg som kan ha betydning. Ved målgang henges opp en fasit som viser korteste veg mellom postene, og jeg hadde ikke gjort det så galt på orienteringen, bortsett fra ikke-optimalt valg på det lange strekket. Prøve igjen neste år! Ihvertfall var det gøy å prøve seg alene, selv om fjorårets orientering var en højdare for meg med Hein som kartleser og padlepusher!

Siden det ikke var noen felles samling rundt orienteringen i år, og Fjällbackas skjærgård er for vakker å være alene i to kvelder på rad, dro jeg til teltplassen og ryddet meg ut og hadde en rolig padletur tilbake til parkeringen i kveldingen. Så rekker jeg litt husarbeid på søndagen :-/ Takk for turen!!


Teltplass Lökholmen

4 kommentarer:

What? sa...

Flott skildring av opplevelsene dine, høres ut som at du har hatt en veldig fin og lærerik helg! :) Flotte bilder også. Spesielt de av steinformasjonene hvor dere lette etter jettegryter! :)

Anonym sa...

"Lørdag var det inn til kajakkorinetering i Grebbestad"

Det var vel i fjor det Marianne?

Livkrs sa...

Utrolig moro da du kom padlende inn på Ulsholmen til oss! Du er sprek og tøff som tok en slik tur alene! Kjenner ingen som har hatt en slik progresjon som deg innen padling!! Ståpå videre Marianne, gleder meg til Golta-turen :)

Jølle sa...

Du er ett råskinn. Gratulerer med gjennomført aktivitetslederutdanning :-)