søndag 5. oktober 2014

Askvoll til Selje sommeren 2014

Valgets kval, hvilket bilde skal akkompagnere denne turen :-)


Det blir Vetvika - fordi det var utrolig vakkert! - og fordi det ble utgangspunktet for turens smule utfordring og hasardiøse manøver.

Jeg har gledet meg lenge til å dele fortellingen om sommerens tur. Planlegging over lang tid, storveis tur i seg selv, mange bilder å gjennomgå og gi en maksimal makeover, andre ting å ta seg til i livet. Men for meg var denne turen en spesiell opplevelse; den første av litt lengde og utfordring alene - turen kunne i prinsippet fortsatt etter de samme linjer, jeg synes jeg har gjort en førstereis som blir nyttig for senere turer.

Bakgrunnen for valg av tur var sommerturen med Drøbak-folket i fjor. Da padlet vi i grått hav omringet av grått farget stein i vakre Solund, spiste lunsj med lue votter og fjellduk og rømte innendørs i voldsomt regnvær. Så en av de store opplevelsene i fjor var kroa i Værlandet gjestehamn og Alden øl. Planlagt fortsatt rute nordover til Stad ble avlyst, jeg hadde noe ugjort og flotte kart copyright Aase som jeg ønsket å bruke.

Padlingen strakk seg fra Askvoll kvelden siste søndag i juli, til følgende fredag ettermiddag med landing i Selje for å ta hurtigbåten tilbake til bilen. Så turen varte 6 dager eller fire døgn til Selja, alt etter hvilket inntrykk jeg ønsker å presentere :-)


Grovestimat turens lengde i "rette linjer" fra kartet, målt i returpunkter og B-plan: Askvoll - Florø 34 km, - Smørhamn 23 km, - Leirgulen 25 km, - Måløy 15 km, - Selje 20 km (pardon the expression, skulle vært i nm, men jeg tenker fremdeles i km dessverre - og dette er ikke trivielt, for autopiloten på tenking om avstander/tid, sammenheng kart og omgivelsene, har stor betydning for alle småbeslutningene som en treffer til enhver tid. Og dette er mer markert og har jo bare en kilde når en padler alene). Tilbake til estimatet: En ganske fredelig rute altså, så sant man går i hurtigbåtleia, anslag realistisk padlelengde 160 km. Da jeg klappet til kai i Selje målte jeg 181 km.

De som har sett meg pakke min Nordkapp vil vite at denne turen ville bli en utfordring med hensyn til å få med alt i ny NDK Pilgrim, som jeg var fast bestemt på å bruke på turen. Jeg fulgte ikke rådet om å prøvepakke (det er pinglete!), men var nøye på valg av utstyr og mat. Dermed kunne jeg legge ut relativt fullastet men absolutt med fribord, med mat, vann, vin og øl, og tilstrekkelig kledd for en tur i juli! Ikke rakettforskning, men ikke verst. Det var en fin utfordring, og morsomt å ta en tur hvor alt medbrakt var gjennomtenkt og begrunnet. Jeg har ramset opp utstyr nederst for de som er interessert i det.

Ut fra Askvoll litt før 9 om kvelden 

Det forslitte uttrykket magisk er eneste passende uttrykk på turen utover til Alden. Leirplassen var planlagt men ikke sjekket ut, jeg regnet med den ville fungere fint. Innen jeg kom frem var det mørkt og den lille passasjen var ikke så lett å se mot fjellveggen innenfor. Det store sjokket kom da jeg var vel på land, etter å ha beundret fargene i det nattmørke turkise vannet: KNOTT!!!

Jeg visste jo det ville komme, og har erfart det før lenger sør. Hadde insektnett parat i håndveska og fikk det på. Likevel måtte jeg puste dypt og konsentrert mens jeg dro opp kajakk, satte opp telt og hentet inn det viktigste. På slutten gikk det fortere og fortere, og til slutt en total kollaps inne i teltrommet! Middagen ble Real, som ellers har en tendens til å være ubrukt. Første men ikke siste middag innendørs denne turen :-/

Gløtt nordover fra leirplassen Alden, Øyna mot vest
Real nesten utgått på dato - spist istedet for knott!
Første morgen ut på tur, litt grått men helt fint.

Og sånn fortsatte det! Dette innlegget blir en bok om jeg fortsetter slik, må korte ned. En oppsummering må bli at en tur alene blir så usannsynlig INNHOLDSRIK! - aldeles ulikt hva en skulle tro, men tilstedeværelsen og detaljene blir helt annerledes, jeg opplevde så veldig at jeg VAR PÅ TUR hele tiden. Sikkert ikke så spesielt for folk som har padla mye alene, og det har jo jeg og, men likevel, en tur som lager seg slik at en løsner fortøyningene mentalt sett, medfører en spesiell innstilling; kanskje rett og slett det - man blir innstilt og rettet som det kan hete på filosofisk. Dette tror jeg er helt uavhengig av om en padler fort eller sakte, langt eller rundt. Men det krever kanskje en viss varighet. Ihvertfall, dette er mitt turminne fra i sommer, og det kommer til å drive meg videre.

Dag 2, til Nærøyane innenfor Ytterøyane:

Tussen! 
Smellværet 
Æsøya 
Æsens stein
Kinn
Kveld 
Første av flere dra kajakk landinger.. 
Fornøyd! - Åpnet en god Sancerre :-)

Dag 3, til Vetvika: 

Under Kvanhovden fyr 
Innsiden av Frøya

Herfra ingen mobil- eller VHF-dekning før Måløy..

Rundt Olderveggen, Bremangerlandet:

Et syn, alt sammen!
Nødhavna mi i bakgrunnen

Ut fra denne stranda morgenen etter - i øsende regn, løsnet reserveårene fra festene på dekk i surfen ut fra stranda, capsen føk av. Øya (Veststeinen) som ligger 4 km fra stranda og 2 km utenfor neset jeg skulle runde lå "oppå" fastlandet fra mitt utkikksted i kajakken. Naustet såvidt synlig til venstre innenfor en liten skjermende molo (Uraneset langs sørlige del av bukta) ble nødhavn etter første mislykkede forsøk på å komme meg ut og rundt. Der var det mulig å få litt høyde for observasjon, og jeg virkelig studerte mønsteret i sjøen før jeg konstaterte at et nytt forsøk ville fungere.

Yr gir en litt annen timefesting av været enn hva jeg opplevde, det første bildet fra nordsiden av neset på vei inn Fåfjorden er fra rundt halv fire på ettermiddagen, da det ifølge Yr blåste opp. Men samma det, det var spesielt, og jeg klarte det. Utenfor noen grenser, men samtidig kalkulert. Alternativet var å bli liggende et par dager, og det ville blitt resultatet om jeg ikke hadde kunnet padle ut.

Selv om jeg underveis denne dagen, spesielt i første forsøket ut, følte meg usikker og delvis redd (redd for å velte og hva det ville gi meg av klunder), så var jeg hele tiden tilfreds. Jeg følte ikke angst for meg selv eller havet, eller steinen å kræsje i, det var krevende og spørsmålet var om jeg kunne få det til. Det var rett og slett på ekte.

Litt mer edruelig sier det kanskje mer om at det ikke er rare utfordringene jeg får til vanlig med den padlingen jeg har tid til å bedrive. Men likevel, jeg rekker å trene en del i sjø og bølger, og har et annet forhold til krevende padling enn tidligere. Og all trening, i trygge omgivelser med folk rundt som er flinke og flinkere, gir grunnlag for å gjøre ting på ordentlig, også alene. Og med ordentlig mener jeg at det er noe annet med en lekedag i godt selskap, enn når turen skal fortsette og det er vanskelig padling en god stund før ny ilandstigning er mulig. Det gikk ikke helt bra, men bra nok og risikoen var som beregnet. Sommerens opplevelse!

Bortsett fra det: Dag 4, til Vågeneset sør for Måløy:

Kunne padlet til månen i dag, men er visst lurt å finne leir..

Dag 5, til Selja:

Shopping i Måløy, halv pose søppel siden søndag!
Kult vær i Sildagapet!
Pissy landing, det er litt mer rotete enn det ser ut 
Avstikker til Skongsneset fyr 
Restaurant på Silda, jeg går forbi 
I mål! - på Selja etter god surf over Røysetfjorden 
Siste leirplass, etter diverse undersøkelser 
Fremme! 
Burde jeg tømt kajakken ved hver landing tro..

Dag 6, Selje til Askvoll:

Som dagens raring fikk jeg sitte i styrhuset tilbake :-)

Vel hjem denne gangen også, like hel!

&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Utstyr - klær - mat - mv

Reparasjonsutstyr, vanlige boksen med tape, lim, kniv, diverse
1 pk epoksy rep type leireklump - ikke forsøkt brukt, gummihansker

VHF
Telefon
Batteripakke for lading av VHF og telefon - varte akkurat med forsiktig bruk av begge
Kamera

Kart 1:50 000 Fra Askvoll til Stadlandet sørsiden - 8 ark A3 laminert, 2 ulike oversiktskart

Ull undertøy og tørrdrakt til padling - sommer men alene og vestlandskyst
Padlehansker til vindfulle dager og/eller rur, kom etterhvert i bruk
Kun ett skift ull + ull kortermet trøye, to par ullsokker skift
Lettørket bukse, regnjakke og regnbukse
To ull halser, men bare én lue. Ullvanter.
Clogs

Hilleberg Soulo
Exped liggeunderlag dun 7M
Tynn sovepose men med silke linpose

Type og mengde klær/sovepose ville vært en utfordring med kjøligere temperaturer, denne turen frøs jeg kun korte perioder selv om det var en god del regn og vind både under padling og leir.

Stormkjøkken minste til Trangia
Skjærefjøl, perfekt passform drivved fra Ospa
Kniv, bestikk, plastposer, oppvaskutstyr, tallriklåda med krydder
Koppen min
Plastbokser til matoppbevaring

Butikkpakket marinert lammekjøtt, potetmos: Middag + lunsj neste dag
Bit av spekeskinke (2 middager og lunsj), fersk pasta: Middag + lunsj neste dag
Hvitløk, chili, vårløk, ingefær, paprika
1 pakke pølser, godt krydret, lomper, sennep: Middag + lunsj neste dag
Flytende margarin
Rugsprø, tubeost, blåskimmelost, mer vårløk
Makrell i tomat, sardiner
Rett i koppen, teposer, mv.
2 * Real turmat, brukte én av dem (knottrelatert hendelse)
Etterfyll av vann, rugsprø, ost, hvitløk mv. i Måløy, i tillegg til 1 pk KUMLE!!!!

7 kommentarer:

Rolf Kristoffersen sa...

Så herlig, flotte bilder og supert skrevet. Er det ikke deilig å være på tur alene? Det gjør noe med kropp og sinn.

Lene Gjelsvik sa...

Imponert! Og enda meir imponert! Eg er nok ikkje klar for slike strekk aleine på lang tid endå. Synd at du ikkje får oppleve Trivselsfylket frå godsida - dette må no ha vore dei gråaste dagane heile sommaren!

Sygni sa...

Synes du e tøff- ikke hvilket som helst strekk du har padla aleine! Foreløpig holder jeg meg til kjente områder over kortere strekk aleine ei stund til. Men inspirerende å lese- det er det......

Marianne sa...

Takker for kommentarer! Jeg prøver ikke være så opptatt av om det er imponerende, for meg er det viktig å gjøre det, og ha lyst til å gjøre det igjen. Lene, det var et fantastisk vær akkurat de dagene - alle slag, og sol og flatt hav er uansett ikke min greie. Jeg vil har farger på himmelen og luft i håret :-)

Miamaria Padlemia sa...

Omsider! Sannelig var det liv i denne bloggen igjen - hurra! Flott tur, herlig rapport. Supert utvalg av bilder også.

Marianne sa...

Rolf, ja - alene er annerledes. Ser frem til å få plass til flere slike. Og jeg skal skjerpe meg med å skrive, er det ikke snart tida for å lage nyttårsforsetter?

Miamaria Padlemia sa...

Nyttårsforsetter er det jo ingen som klarer å holde - lag deg et oktoberforsett heller. ;)