mandag 31. desember 2012

Romjulstur 27.-29. desember 2012

Det er fint å skrive årstall i overskriftene, det ser litt rart ut men rett som det er har det gått et år til og da er det greit å vite hvilken jul og juli vi prater om :-)

Paradis i desember

Gry er klar, med ny Atlantis og fornøyd som alltid!

I år ble det tre padledager i romjula - med litt godvilje - ihvertfall ble det to netter i telt, aldeles praktfulle begge to, den første i sterkt måneskinn og den andre med regnet om ikke høljende ned så ihvertfall markant bankende mot teltduken. Jeg må finne ut mer om hvordan Exped DownMat skal tåle mer enn to netter når natt nummer 2 skjer i relativt fuktige omgivelser. Selv om alt var tørt inne i teltet så ble undersiden av underlaget helt vått. Med rask nedpakking blir det mye fuktighet som får ligge å godgjøre seg i løpet av dagen. Jeg tror vel at rask oppblåsing for natt nummer 3 ville løse problemet, slik det viste seg at fuktigheten etter første natt ikke var noe problem, men det vet jeg altså ikke ennå ..

Før denne undringen tok form startet vi ut fra Fjærholmen i romjulstempo, møtes 12 og padlet klokka ett. Rolf hadde invitert interesserte til overnatting på Ildverket og vi som tok invitten var en fornøyd gjeng! Verre var det at turen til Ildverket bare var "transport" som Rolf kalte det, det er ikke helt det for meg som ikke har daglig tilgang til utsyn mot Bolærne og videre mot øst og sør. Det ble mye Østfold-vitsing på turen men jeg trenger ikke høre så mye på den da .. Ihvertfall, jeg nøt turen som de andre og det var fint å slå leir i lyset som langsomt ble blått og gnistrende måneskinnskaldt!


På Ildverket hadde vi en etter forholdene riktig komfortabel kveld i gapahuken/gamma som vi ellers har den glede å spise biff i når det lir mot varmere tider. Seneste camp var det rimelig fullt der, nå var vi 7 som hadde en hyggelig lang kveld rundt bålet. Og så hadde vi et fantastisk måneskinn!

Dagen etter ble klokka nesten kl 10 før det skjedde noe av betydning, et tydelig tegn på at alle hadde god juleferie. Rolig frokost rundt bålet før retur. Da hadde vi litt vind i ryggen og kunne utover ettermiddagen se at den varslede overskyingen kom sigende sørfra. 

Vigdis har ny Nordkapp - fine begge to!

Jeg ble med gjengen inn til Fjærholmen for å pakke om litt og padlet deretter sørover igjen for å finne måneskinnsturen til Havpadlerne. De var ikke så mange at de syntes godt heller, og jeg padlet derfor ut til Lindholmen hvor Arild hadde forberedt lavvo med ovn og gløgg. Veldig hyggelig kveld igjen!

Bildet jeg kommer til å huske fra denne turen ble ikke tatt. Jeg padlet fra utløpet av Bjerkøysundet mot Lindholmen mens det mørknet. Da kom måneskinnsturmånen opp i nordøst, den var svær og knall orange - og med skylaget som lå rundt ga det et mektig skue. Månen var fremme en ti minutters tid før skyene dekket den til for godt, og jeg hadde opplevd den mens jeg padlet utover - uten å stoppe for å ta bildet. Sånn er det bare. Men jeg har det med meg.

Det nye kameraet er et vidunder selvfølgelig, jeg må jobbe litt med det. En viktig forskjell er at triksene i Picasa gjør mye mindre utslag enn på det gamle Pentax. Der hadde jeg tydeligvis noe å hente i forbedring, mens Panasonic Lumix FT4 synes å oppføre seg bedre på tur og dermed gi mindre gevinst i etterarbeidet. På ettermiddagsbildene fra Ildverket synes tydelig hvordan kameraet velger ulik lukkertid og -åpning, og dermed gir varierende lys i bildene. Blir spennende å se om jeg får til å ta bedre bilder etterhvert, er ikke helt fornøyd med forskjellen fra det gamle ennå. Men så var da også det et usedvanlig bra kamera for meg, det fungerte supert.

Fredag kveld ble det virkelig økende vind og temperatur, og snø som gikk over i regn. Situasjonen fra teltåpningen:

Fredag kveld
Lørdag morgen

Turen fra Lindholmen til bilen parkert på Fjærholmen lørdag morgen ble litt lenger enn planlagt. Det er ikke godt å si om jeg skal forbigå den i taushet eller ta en liten runde om padling i tåke, men noen betraktninger kan være på sin plass. Jeg startet ut tidlig alene fordi jeg hadde lyst til å rekke grillpølser på Håøya. Som antatt var det ikke sjø eller vind som var problemet, men sikten. Men jeg liker så godt å padle alene, og bruke tiden til egne vurderinger, og var ikke egentlig engstelig for overfarten.
I dag har jeg lastet inn spor fra gps for første gang (det var på tide, jeg lot det være med den første gps'en og mistet en million veipunkter som jeg hadde samlet on spot de første tre årene...). Jeg har også testet bildene fra nytt kamera, hvor jeg har dristet meg til å stedfeste bilder. Kombinasjonen ga gode bidrag til oppsummeringen av gårsdagens ikke helt vellykkede men ganske lærerike tur til Fjærholmen. Med stedfestede bilder og avmerket rute lar det seg ikke skjule at jeg padlet feil i tåka, og en stund ikke hadde kontroll på hvor jeg var. Fikk kjenne på følelsen av å ikke være sikker på hvor jeg kom fra. Jeg var i et skjermet område og det var begrenset hvor mye galt jeg kunne foreta meg men det var ganske merkelig å kjenne på hvordan tåka gjør at retningen forsvinner.

Min erfaring var at det første som gikk da var sikkerheten. Hadde jeg pakket en gaffel under kompasset, hvor mange grader har egentlig betydning for retningen, osv. Men vinden som var varslet hovedsaklig fra sør var en god guide, og etterhvert tok jeg frem gps og la inn rute til Fjærholmen og kunne orientere meg greit inn. Jeg burde tatt den i bruk fra starten men jeg hadde lyst til å klare meg på å orientere meg langs land og korte kryssinger. Det gikk fint inn til Bjerkøy men da jeg kom opp til nordenden padlet jeg nordøst fremfor nordvest og dinglet over til Ekornholmen i stedet for over mot neset hvor Fjærholmen ligger. I ettertankens klarhet ser jeg hvor og hva som gikk galt, og er veldig glad for erfaringen.

God nytt padleår til alle!

9 kommentarer:

Miamaria Padlemia sa...

Spennende turrapport på tampen av året! Godt nytt år ønskes fra nord!

Marianne sa...

Takk - godt nytt år til deg også :-)

Jill c",) sa...

Så ut som en kjempetur:)) Godt padle år:))

Sygni sa...

Flott du deler dine erfaringer med oss. Det er vel av feil man lærer mest!

PS! Fint du bestemte deg for å fortsette med blogginga ;)

Padleglede sa...

Kjempefin og spennende lesning Marianne :)
Hvordan løser du tørking av utstyr i teltet vinterstid, eller sørger du for å tørke alt ved bålet før du går i teltet ?

Godt Nytt År

Marianne sa...

Hei, takk! Jeg er ikke så avansert egentlig, eller så gjør jeg det enkelt. På overnattingstur er det jo oftest flere og det medbringes en privat eller klubb lavvo, eller som på Ildverket, der kan man trekke inn i en gamme/gapahuk med vegger og tak med god lufting. Når noen har fraktet ut ved og vi kan bruke av det blir alt enkelt, men ellers er det jo behov for å ta med ved på kajakken.

For egen del synes jeg det er godt å ha med eget telt, og jeg innbiller meg det er varmere enn lavvo, men det kommer jo an på om den har bunn, ovn, størrelse osv. Hvis alle har telt er det en mulighet å være sosiale ved å sette teltene rundt et trangt tun - og supplere med presenning over, det kan bli hyggelig også - om enn litt mer primitivt når alle har parkert bena i soveposen.

Til det du spør om....: Jeg kjenner egentlig ikke igjen spørsmålet. Ved sjøen er det kanskje ikke så ofte kaldt som hjemme hos oss, men jeg tørker ikke utstyret. Lufter, ja: Glidelåsen tettes i tørrdrakta og så ligger den ute til leggetid. Så legger jeg den i forteltet over natta, uten at jeg tror det gjør så stor forskjell. Samme med skoa. Det som gjelder er ull, + ull, og så jakke og gode støvler eller for min del varmedress og hærens utenpåstøvler. Begge disse kan jeg bruke både utenpå tørrdrakta og utenpå ullundertøy etterpå. God lue og ull votter. Jeg tenker på seneste tur, kanskje noe tørking av votter og støvler siden det er ild, men ikke vesentlig, det må på dagen etter uansett. Varme håndbekledningen til padlingen er jo uansett lurt, i soveposen om natta, eller innenfor dressen - kommer an på hvor kaldt det er eller nøye en er. Puh! skjønner godt dere har sosiale turer med bål, når det er så mye en skal snakke om :-) Men konklusjonen er vel at det er erfaring som ruler, feil kan ikke undervurderes som læremester - og så plukker en opp triks etterhvert som bare blir en naturlig del. To termoser, øks og sag, enda bedre lue, men dette vet du jo det meste om allerede.

Ha en fin dag!

Marianne

Marianne sa...

Selvfølgelig: Det viktigste kommer etterhvert, det skulle jeg ha med: For meg på vintertur er det viktigste å vite at jeg kommer til å være varm om natta. Det vil si: Exped liggeunderlag, jeg har 7 mm og det holder. Og en skikkelig god sovepose, brukte lang tid før jeg fant en som ikke kostet en formue men som jeg er sikker på er varm. Silkepose har jeg også :-) Også ull, ull, ullskift ..

Padleglede sa...

Har Exped 9cm og en sovepose som er alt for stor til å få ned i kajakken, så må stroppe den oppå kajakken bak.

Men kajakken iser ofte ned, det samme gjør armene på dressen og spruttrekket. Så tenkte vel mest på at et spruttrekk som er isklump om morran er ikke en god start :))

Jeg må teste litt nå i vinter og se hva som funker, takk takk

Marianne sa...

Enig med deg! Hvis det er så kaldt at du ikke får tint det i vannet er det sikkert best å ha bål :-)