mandag 13. mai 2013

DKK tur nesten rundt Håøya 12. mai 2013

Denne turbohelgen i mai ble avsluttet med klubbtur i Drøbak. Finn var turansvarlig for en fin gjeng på åtte trofaste drøbakpadlere :-)


Sissel har engasjert seg i vårt nasjonale padletidsskrift, og er kjærkomment sjanghaiet av redaktøren i Padling. Hun har derfor stadig ideer for innlegg i bla'. I den anledning hadde hun denne søndagen med den nye Tiderace Vortex, som hun hadde forlovet seg på å anmelde. Kajakken er for stor for Sissel, og jeg fikk gleden av å prøve den. Av forskjellige grunner endte prøveturen ikke med en anmeldelse, men vi hadde en fin tur likevel. Ikke så lett å teste en bølgebåt uten bølger, så det må bli en annen gang. Slik ser den ut ihvertfall: 


Vi kikket og vurderte båten før start, den virket ok å sitte i, og lukene falt godt på plass. Mer om det nedenfor ...

Tilbake etter en relativt saftig kanting, etter uttrykket å dømme:
Foto: Koert Struijk

Bortoverpadling på kanten, kajakken er faktisk helt plan under:
Foto: Koert Struijk

Og for øvrig var det en fin dag på sjøen :-)

Bra på tur - som vanlig!! 
Lunsj i bukta rett sør for Dragsund
Kajakkdrag over Dragsund, en rute som 
kan være en nyttig manøver under rufsete forhold

Og så avsluttet vi turen med kake og bidrag til bordet på Bergholmen!  Bergholmen er forøvrig stedet for DKKs årlige kurshelg som i år går av stabelen 15. - 16. juni. Kursdeltakere og turpadlere er velkommen, innendørs overnatting reservert for kursdeltakere og andre hvis plass, og rikelig med teltplasser rundt omkring.

Enkelte tekniske utfordringer med plastmodellen..


Noen betraktninger om Tiderace Vortex etter turen, om enn ikke noen test dessverre:

"Vortex har et godt sete, jeg opplevde likevel å sitte lavt i forhold til andre kajakker, her er det flere skoler og ulike oppfatninger. I en kajakk som ikke er designet for å gå raskt kan det oppleves litt masete å sitte lavt. Men jeg tror det har å gjøre med at den er tilpasset lek/bølger, hvor dette har en anne betydning.

Lukene var gode å få av å sette på, deilig med luker som "knepper på". Den ubehagelige motsatsen var selvfølgelig at de ikke er tette. Trolig skyldes dette at lukene ikke tetter mot plastskroget, men mot ringer som er skrudd i plasten. Selv om det er lim der, vet ikke om det er det, så er det altså ikke nok. I frontrommet var det ca 1 dl vann etter en dag med litt bading. I dagsluka var det vått ovenfra (den gode ørevarmeren øverst var kliss våt da den skulle brukes), og i bakskottet var det 2-3 dl vann. Skottet foran var tørt, kajakken var pakket med litt i alle rom for å ha god balanse. Utette luker gjør ikke båten dårlig som surfekajakk, som vi ikke kunne teste, men gjør det selvsagt uaktuelt å kjøpe kajakken før noe slikt er utbedret. Spørsmålet er om det lar seg gjøre innenfor løsningen produsenten har valgt.

Kajakken ble prøvepadlet av padlere som er særdeles godt vant med gode kajakker; Vortex er for meg mest sammenlignbar med North Shore Polar, men testerne padler vanligvis også Nordkapp og Aquanaut LV. I det selskapet har kajakken ingen spesielle egenskaper på flatt vann, den står fint på kant men det gjør jo båter med knekkspant. Som sagt, fint å henge på kanten. Kajakken er lettsvingt, men jeg er litt usikker på om den er "veldig" lettsvingt eller mye mer manøvrerbar enn andre båter av samme type.

Kajakken er ikke en allround båt, selv om den har høy primærstabilitet, antakelig også i nokså rotete sjø, så er det ikke noe poeng å selge en slik båt til en "vanlig" padler eller nybegynner. Den er designet for bølger og surf. Som sagt, det var det ikke mulighet for å teste i Drøbak i går, og det var ingen som hadde anledning eller tilstrekkelig motivasjon til å ta den ut i slike forhold med det første. Kajakken er helt sikkert en morsom lekebåt i bølger."

Dagen etter fikk jeg vite at Tiderace Vortex faktisk trekkes tilbake på grunn av konstruksjonsfeil, og ja; den består i at sargen til lukene på denne modellen til forskjell fra vanlig praksis er både limt og skrudd, og i den prosessen er det anvendt for lite lim. Så det kommer en korreksjon av denne feilen, som jo altså er relativt utslagsgivende.


Ingen kommentarer: