lørdag 2. oktober 2010

Fra Andersslippen 2. oktober 2010

Aase hadde invitert til bølge-/brottpadling i helgen, og vi møttes sør i Hankøsundet lørdag formiddag. Det var meldt noe vind fra sørøst. Aase trener for sin eksamen på videregående kurset så slik sett var været ikke helt tilfredsstillende, men vi fikk en morsom dag likevel, Aase, Harald, Tom Willy og jeg.

Det var nok noe mindre vind enn meldt, og bølgene gikk også små. Men ute i skjærgården blant øyene og småskjær sør for Hankø fant vi steder å prøve oss. Vi padlet nær land for å kjenne på kraften når sjøen slår mot berget, og vi fant skjær å surfe/padle over - eller bli stående å stampe i når vannet forsvant. Surf eller ikke surf.. Surf over stein er veldig artig fordi det skjer så mye underveis, og bølger/kreftene trekker i ulike retninger.

Utfordringene med å holde balansen kommer også i såvidt smult vann, det er da ikke så mye kraft og fart i vannet og en kan lett bli stående på skjær som akkurat stikker opp av vannet. Vi presterte faktisk hele to velt på oss fire i dag, én av dem var undertegnede - i den superstabile Perception: Jeg koste meg med å stå sidelengs foran et skjær med et annet lavt utenfor, og da var det plutselig adskillig brytning rett inn i sida. Da går det 2, 3, 4 ganger, men når en ikke har vett til å snu seg raskt nok så går det på hodet.

Vi fikk derfor trent redning et par ganger, og jeg erfarer stadig at jeg har en del igjen når det gjelder å tenke riktig og raskt i situasjonen som kommer. Den er aldri lik og det må alltid vurderes hva som er lurt. I det været som var i dag var spørsmålet taue ut før redning eller foreta redningen nær fjella. Taue er tungt og krever ideelt sett to personer - da er det lurt å taue i rekke, men det blir store avstander og ting tar tid. Vi erfarte også at det er viktig å koordinere (avslutte) tauingen når redningen gjøres, slik at den som skal være kamerat ikke blir forstyrret i sine geberder. Nyttig - og morsomt. I dag var det aldri noe problem, men når det er skikkelig friskt må ting skje raskt og utfordringen er jo å få øvet nok til at en kan det skikkelig når det kreves.

Etter lunsj lunket vi forbi det ene skjæret etter det andre og lekte oss nordover igjen. 5 timer, 14 km, to redninger, surf og padling over småskjær og et par skikkelig vellykkede inngrep i svabergene. Moro!Ingen kommentarer: