onsdag 8. august 2012

Orust Runt 2012

Det har falt seg slik at jeg har deltatt i noen av de svenske turløpene i kajakk. For min del nokså uten ambisjonene om å være rask, kanskje derfor er det enklere å delta lenger hjemmefra. Både Kajakorienteringen i Grebbestad och Fjällbacka och Hamburgsund osv. - og Orust Runt, begge av nyere dato, er flotte arrangementer som det er hyggelig å delta på.


Strengt tatt er Orust Runt ikke noe formelt turløp heller. Det er initiativtakere og tidtaking, skepparmøte og prisutdelning. Men ingen funksjonærer, følgebåt eller sikkerhetsopplegg - utenom den meget presise forkantinformasjon om nettopp dette. Så dette er en i prinsippet fullstendig egenferdighetsbasert tur med innlagt overnatting på utrolige Vallerö. Å komme dit ut om kvelden er god belønning for lang padling.

Mer om det hele her: ORUST RUNT

Å padle rundt Orust er også en kraftanstrengelse, det må det vel være lov å si, og jeg har sans for å gjøre denne øvelsen for å kjenne på egne krefter og motivasjon, og rett og slett sitte lenge i kajakken. Ruta er delt nokså likt over to dager - for et hell at Vallerö ligger akkurat hvor det ligger - med cirka 50 kilometer hver dag. Det er fjorder og sund - særdeles egnede tilholdssteder for motvind - og belønningen lørdag når det padles denne veien er når havet åpner seg utover mot Härmanö og Gullholmen. Som imidlertid er godt skjult bak masse småøyer på vei ut og det gjelder å finne rett vei!

I år var løpet igjen lagt opp mot klokka, dvs. nordsiden først, samme rute som for to år siden. I 2011 hadde deltakerne en røff tur med mye vind og vanskelige forhold begge dager. I år var meldingen 7 og 8 m/s vind fra vest/sørvest på lørdag, noe som ga overveiende motvind og litt tung sidevind det meste av dagen. Til gjengjeld nær samme vind, bare litt mer fra sør under returen søndag, noe som ga hva Einar kalte "sjarmøretappe" på 5 mil. Jeg kan vel si meg nesten enig, om enn jeg sjarmerer litt lenger enn ham. Sjekk resultatlistene, Einar har imponerende plasseringer flere år på rad! For min del ga jeg litt mye og hadde tendenser til feil teknikk i motvinden lørdag for jeg var veldig glad i medvinden søndag og hadde nok utviklet en dårlig høyre arm igjen om det hadde blitt en motvindsdag til.

Skepparmøte klokka 7 lørdag morgen 
Før start 
- og Einar er klar også! 
Kraftkost rundt Orust - Real Turmat på termos 
Linfärga å passe seg for før Bassholmen 
Ja, det er litt vind også inni rolige huken for en tissepause 
Pause igjen! - for å nyte de siste 7 km fra Gullholmen 
Nesten bare surfski og denslags på Vallerö ved min ankomst - nesten bare ... 
Utkikkspunktet om kvelden
Kärringö mot syd 
Halvveis søndag - Skåpesund - overraskende sterk strøm - kjente gårsdagen i takene. Men det var også her jeg begynte å bli varm og ledig i kroppen igjen etter gårsdagen, og turen herfra var bare fin.
Eneste nyttefartøy å se hele turen. Møtte denne i siste sundet opp mot Ljungskile.

Omtrent samtidig som himmelen åpnet alle sluser og det kom en skikkelig regnbyge. Det var så herlig og jeg kjente et stort smil bre seg fra magen der jeg satt og padlet mine siste kilometer før mål. En stor glede over å være akkurat der akkurat da. En god følelse å ha gjennomført. Det er jo bare å ta en helg og bestemme seg for å padle ti mil og gjøre det, men likevel noe eget og veldig ålreit å gjøre det alene sammen med mange andre hyggelige mennesker som er ute i samme ærend. Takk for et bra arrangement!

To jenter i en K2 - NDK Triton - den var flott! 
Sjefen over alle sjefer - normale folk pakker vel ut av kajakken før de løfter båten fra hodet opp på taket - men Einar kjører sin egen stil! Takk for hyggelig selskap før og etter padling :-)

Ingen kommentarer: