søndag 20. mars 2011

Til Ildverket og Camp RulleRolf 19.-20. mars 2011


Det er et hardt liv å være padler. Hele arbeidsuka går med til å planlegge og med skam og melde, mentalt allerede være på tur; så er det imidlertid fullstendig avkobling under helgen (Trond tilbyr alltid oppdatering av værmelding men han skåner oss for nyheter) - jeg hadde nesten glemt Khadafi (og jeg hadde fortrengt at, ikke han, men en hel haug andre, skulle bombes, nå visstnok også av norske flyvere - som om det var det mest sentrale i saken); inntil tom tank og Dagbladet i hylla trengte seg på lykkelige padlere søndag ettermiddag (Liv Kristin og jeg kosta på oss ventemat, men hadde selvfølgelig godt av litt realitetsorientering). Og så må en jammen til med å legge bilder på pc, redigere og ordne søndag kveld! Godt å ha lagringsfunksjon så kan jeg fortsette i morgen - for den blir jo rolig og bra sikkert...

Tema for denne turrapporten er ihvertfall Camp RulleRolf. En god gjeng på 26 hadde meldt seg til padling fra Fjærholmen til Ildverket på lørdag med retur via omveier søndag. Og med fantastisk middag laget av Rolf i midten. Telt, fullmåne, varm sovepose, is i vannet - og skjærgården helt for oss selv. Luksus!

------------Samling rundt Rolf før avspark, utdeling av kart, godtepose og enkle avtaler (..!).


Polaren fullasta for første gang! Lett å pakke - ca like rommelig som de andre kajakkene jeg har brukt. Like behagelig å padle som tidligere, jeg synes også jeg begynner å få bedre fart på den nå. Og den - og jeg - trivdes svært godt i medsjø på søndag formiddag, for min del var jeg avhengig av å bruke kjøl da, men med kjølen nede var det bare moro og kjapt, absolutt no 1 på det!


Sørover lørdag, mye lys og litt vanskelig å få gode bilder. For fint vær!


Arild, Geir og Trond.


Lunsj på Ramsholmen.


Litt utydelig, men Rolf på blikk stille vann!Kajakkmiljø!

Kunstpause:
Kjempefin kveld, biff stekt på rist over åpen ild, herlig saus, og for min del høydepunktet: Irish som på Bristol (bare bedre)!


Ny kunstpause, Oluf fremfører variasjoner over kjent låt:


Neste morgen var det like lyst og fint, må jobbe mer med lys når jeg tar bilder - men her er ihvertfall tre av jentene, det var hele fem stykker av oss denne helga!

 

Første økt søndag, flott medvind- og medsjøpadling nordvestover, planen var å gå øst for østre Bolærne og så inn igjen for lunsj på midtre. Men planen ble litt endret underveis..


Litt kjølig under lunsj, men bra, og Richard hadde med banankake til alle!

------------

Avsnittene øverst er fra forrige søndag, med en flott helgetur tett innpå. Så tok den ene dagen den andre, men tanken på å møte enda en ny uke med en uskrevet blogg går ikke så nå skal det skrives. Jeg liker å skrive blogg, det tar litt tid men jeg får tenkt og gått gjennom turen, og så tror jeg veldig på at jeg får glede av det jeg har skrevet om et års tid eller mer. Jeg publiserer den men er ikke så opptatt av hvem som leser. Samtidig må det jo ha litt betydning ellers kunne jeg jo skrevet kun for meg selv. Dele smalt med den som har lyst passer meg bra.

Masse flotte bilder fra denne turen er lagt ut av flere deltakere, og de viser nydelig og stille vær hele lørdag, ettermiddagspils i vårsol, passe kjølig om natta og fint vær søndag morgen. En av grunnene til at det har drøyd med skrivinga denne uka er nok at jeg tenkte si litt om søndagens padling, så jeg skal forsøke, mest som en fundering. Alle i følget, rundt 20 som på søndagen tok runden utom Bolærne, var trygge hele tiden. Og selv om det blåste opp litt var det hverken svært mye vind eller spesielt kaldt.

Mange føk av gårde på morgenen, meg selv inkludert - jeg var fristet over evne - og var sorry for det for jeg har sjøl vært kritisk i grupper tidligere når avstandsspennet blir for stort. Ihvertfall gikk det slik at 20 padlere fordelte seg over et stoort strekk. Eyvin oppnevnte seg selv som sist allerede lørdag og holdt den plassen, men selv om bakerst var sikret var det langt frem. Og mellom alle som ikke hadde så mye erfaring var det solide padlere som kunne håndtere situasjoner og taue ved behov, som også ble gjort søndag. Ingen ting av dette kunne de som var foran i feltet vite noe om, heller ikke om det oppsto situasjoner i noen av de 7-8 grupper av padlere som var på vei.

Det skjer jo nesten aldri noe, og det er lett å føle seg helt trygg blant så mange erfarne. Men i prinsippet kan alltid noe skje, og enhver padler skal ha beredskap for det. Jeg skal ikke tvære mye på dette, og jeg mener nok ikke at noen skal "lastes" - bortsett fra hver enkelt, som kunne valgt annerledes. Og så skal man jo ikke mase for mye heller, i disse "Berserk"-tider skal det også være rom for eget ansvar og ikke overdrive regelverk av alle slag (uten sammenligning for øvrig).

Jeg tenkte en del på dette mens vi padla søndag, og tror også i ettertid noe sånt:

  • Det er fryktelig vanskelig å stagge alle i et stort følge, og det er ulike oppfatninger om hvor "nøye" en skal være på regler og å holde grupper samlet.
  • Hadde det vært et mer urolig vær hadde vi lagt opp padlingen annerledes.
  • Hvis det først er stort spenn i en gruppe er det vanskelig/for sent å gjøre avtaler. Det betyr at hvis noe skjer eller hvis omstendighetene endrer seg fortere enn man har tenkt så rekker en ikke gjøre (om) avtaler men må basere seg på forventninger om de øvrige sine handlemåter.
  • Det er vanskelig å balansere mellom å være nøye nok og å være for pirkete.
  • Noen må i praksis ta og beholde ansvar for de som ikke er så sterke. Jeg har aldri vært på en tur hvor ikke det har skjedd, men noen må faktisk gjøre det.
  • Kanskje vil man oftest/alltid vite hvem det er en trenger å være oppmerksom på, men det kan komme overraskelser.
  • De fleste har ressurser å ta frem og vil bruke krefter og kreativitet for å løse eventuelle problemer på en god måte.
  • Padling i større grupper gir likevel en usikkerhet, fordi det kan være vanskelig å avgjøre hvilke(n) gruppe(r) en hører til i, og hvem en bør sørge for blir innlemmet i en/sin gruppe.

Vi hadde en flott tur, og disse funderingstingene er bare å ta med seg for min del, de ødelegger ikke i det hele tatt inntrykket av en flott tur; de fleste fikk strukket godt på sine kontorkropper eller hva vi nå har, vi hadde det hyggelig sammen, og igjen - alle var trygge. Det er spennende å holde på med denne padlingen, som gir så mye glede og masse utfordringer. Mer vær takk!


Eyvin var ankermann under hele turen og ankom Fjærholmen søndag ettermiddag, etter en lang god dag på sjøen!

2 kommentarer:

RulleRolf sa...

Fantastisk bra historie og flotte bilder og veldig gode betrakninger om sikkerheten og padlingen som sådan.
Det var hyggelig at du sammenligner Irish`n med den på Bristol ;ø)

Marianne sa...

Hallo, takk for sist, det var mye ros! Når det gjelder den Irish'n er dette å betrakte som en søknad til neste gang; du har ikke sett turkoppen min ennå :-)