mandag 28. februar 2011

Me Myself I – Seychellene februar 2011
To my non-scandinavians companions on the trip: Just skip the introductory paragraphs and go to the pictures below. See you soon!

Unektelig. Skal imidlertid ikke dvele ved grunner til å reise til Seychellene eller la være, eller hvorvidt Seychellene er et padleparadis i forhold til alle verdens havområder. Jeg var 14 dager i sydhavet, brukte en uke på «fastlandet» Mahe inkludert hovedstaden Victoria og nær samtlige lokale bussruter. Turen var en stor opplevelse; Mahe et utmerket turistmål med enkel tilgang til folk og naturen, fantastiske områder ved sjøen og i innlandet. For en antiturist artig at Mahe var slik at en ferdedes sammen med fastboende på stranda og på kafeer, og ikke minst i spontant organiserte get-togethers med herlig mat solgt fra provisoriske boder langs strendene om kvelden. Komprimert backpacking!

Så til verket; én uke med Terra Santa Seychelles kayak trip. På en kombinert motor- og seilbåt, Sea Bird, med plass for mannskap på 8 og ca 15 gjester, hvor jeg i en gruppe på tilsammen 10 personer hadde som hovedmål å padle rundt flere av de berømte øyene i Seychellene og ellers oppleve disse paradisiske områdene i det indiske hav.

Padlegruppa var en god mix, om enn ikke aldersmessig – er jo ikke det blant havpadlere (ihvertfall ikke på luksustrip til Seychellene), for å si det slik: jeg var ikke eldst. Jeg var nok også den mest uerfarne, på ett unntak nær. Men havpadling er jo slik at folk har ulike sterke sider og egenskaper, og det fungerte rimelig godt, jeg er god på noe – andre på andre ting.

Yonatan Preminger var vår guide. Også han hadde sin første tur til Seychellene, og kunne «rutene» og dagsetappene våre via research, kart og vurderinger. Yonatan var en god leder, om enn svært forsiktig overfor sin gruppe, og gjorde i løpet av uka godt inntrykk og viste solide kunnskaper og stor tjenestevillighet med hensyn til instruksjon etterhvert som han ble varm i trøya. Det passet meg bra siden en hovemotivasjon for min hårreisende beslutning om å bli med på denne turen var knyttet til alle lovnader jeg hadde fått om Terra Santas enestående guiding og instruksjon på tur.

So, I'll leave it to you now, there will be just brief comments along the way down here. More (many more) pictures, inkluding the really uninteresting ones, are to be found in my Picasa album.


Day 1 Saturday: Mahe to Baie Ste. Anne, Praslin
Sea Bird forlot havna i Victoria med kurs nordøst. I den følgende uken skulle vi padle rundt diverse av Seychellenes mest paradisiske øyer og velkjente strender, fra filmer og bl.a. en historisk Windows forsidebilde (been there!).


- Neill - and Victoria Lighthouse - 

- Fred - 

Vi ankret opp i Baie Ste. Anne sørøst av Praslin på ettermiddagen og ivret etter første tur på vannet. Noe nervøsitet i gruppa under utdelingen av båter, men kajakkutvalget var helt ypperlig; noen Romany av ulik utforming, og Explorer i  to volumes - og én Greenlander Pro. Jeg prøvde sistnevnte første dag men fant meg enklere til rette i Explorer standard deretter. (Gleder meg dog utrolig til å bli mer kjent med Polar, kantene som på Greenlander gir en svært god følelse, selv om denne var adskillig mer ustabil på flattvann enn Polar. Explorer var et greit valg for denne turen, hvor det kunne bli ulike padleforhold, den båten var bare "helt perfekt" - satte meg i den: ferdig. Ingen overraskelser. Ville likevel aldri kjøpe denne, for kjedelig). Så, alle fikk en båt å være komfortabel i. Vi padlet rundt lille Round Island og alle måtte vise hva de kunne. Jeg var som vanlig den (tilsynelatende) mest uerfarne i gruppa, men hadde mer å by på utover i uka. Uansett, alle var klare for denne turens utfordringer og i liten grad for erfarne til å ha glede av den - i så fall kunne de jo se på naturen imens.

- Johan, Dror, Lea, Fred, Yonatan, Brad (behind), Ann and Thomas in front -

Day 2 Sunday: Circumnavigating (well, almost) Praslin
Vi ville gjennom hele uka være prisgitt Sea Birds ankringsvalg og innenfor de rammene følge en viss standard rutevalg for turen. Første dag bød på padling rundt Praslin, sør- og deretter vestover - rundet vest og nord og fant Sea Bird igjen i Curieuse Bay etter en god dags padling, faktisk lengste dagsetappe - 28 km. Enkelte dager adskillig kortere padling. I løpet av dagen lunsj på Anse Georgette, deretter inntok vi Anse Lazio. Utover ettermiddagen var det en periode ganske grått, det regnet, og vi så ihvertfall ett lyn med moderat torden.


Day 3 Monday: La Digue
Strand, vakkert, mer strand, mer vakkert, vettu.... ikke så lett å ta inn all skjønnheten, eller koble padling og opplevelsen av farger og formasjoner som øyene her kunne by på. Men en ting er sikkert, det var fantastisk å oppleve det hele fra kajakk - egen farkost, kunne velge hvor vi ville gå inn - mulighet for avstand og nærhet til å innta og ta del i skjønnheten som var rundt oss! Granittformasjonene er utrolige.


- aahh - coconut - soon! -

- nice girl! -

Vi brukte dagen på å padle rundt La Digue. Vi tok flere lengre pauser på strendene underveis, prøvde så godt vi kunne å være der og og ta inn inntrykkene. På ettermiddagen, etter rundet sørspissen med kurs øst og nord, fant vi en strand som var rimelig korallfri og vi kunne surfe mot stranda. Så der ble vi en stund! Siste etappe på østsida ble veldig morsom, ikke så veldig høye - men krappe bølger - alle NDKs danset over bølgene, veldig flott tur!

Været var flott selv om det var noe disig. Havet var imidlertid mer egnet for padling enn soving og spising, så Sea Bird gikk noe mer i skyttel til rolige havner enn hva som visstnok er vanlig. Tilbake i Baie Ste. Anne for kvelden hadde vi nok en varm vakker kveld med nydelig mat. Kokken på Sea Bird var en rasta hårprydet tynn ung mann fra Mahe, han laget utrolig god mat!

Day 4 Tuesday: Les Sæurs - Grande Soeur og Petite Soeur
Tirsdag var dagen for det nordøstlige hjørnet av Seychellene. De to øyene ligger relativt ytterst, og det er faktisk Maldivene neste. Ikke så mye som skjermer altså.. Men været var jo rolig og greit, bølgene på østsida var enda morsommere enn rundt La Digue; skarpe, kanskje opp mot en meter, og de kom på en måte i "to etasjer", jeg både savnet Nordkapp og var glad for at jeg satt dunket godt ned i Explorer. For øvrig fikk vi igjen sjansen til litt surfepadling mellom de to øyene ettersom vi gjorde vår 8-tallstur rundt dem begge. Gjennomgående hadde vi relativt kraftig medsjø bakfra når vi padlet sørover, bølger og vind kom vesentlig fra nord skiftende fra øst og vest.

- Anne to the right -

- Captain, Adi -


Etter lunsj på båten padlet vi til Coco Island like ved, en ørliten perle kjent for omgivelsene under vann rett ved land.

- ankra trygt for tidevannet før snorkling -- Evening in Curieuse Bay -

Day 5 Wednesday: Circumnavigating Curieuse
Curieuse har en historie som plasserings- og behandlingssted for leprapasienter i forrige århundre. Vi bega oss igjen rundt en øy, denne skilte seg også ut gjennom en annerledes vegetasjon og karrigere landskap. Vakkert, og flott å se variasjoner. Steinformasjonene i mange farger: rødt, svart, grå, brunt. Vi som padlet slapp da også guidet rundtur på øya som blant annet også besitter de berømte "Coco de Mer" kokospalmer, som også brukes som en signatur for Seychellene (faktisk var mitt utreisestempel formet som den frodige nøtta).
Fin pause på nordsiden, Anse Badamier. Igjen fikk vi praktisert kontrollert surf inn mot strand, og vi snakket om viktigheten av akselerasjon ved behov, når vi skal manøvrere i bølger og det er mye stein (her: koraller, ikke så bra for kajakkene). Og igjen litt tid for snorkling.Lunsj og ettermiddagen ble tilbragt på vestsiden av øya hvor Curieuse Marine National Park også har et anlegg for å ivareta og øke (de forsøker ihvertfall) bestanden av store landskilpadder. De lå flate eller vandret rundt og var meget fascinerende.


Day 6 Thursday:  Aride Island
Flere hadde gledet seg til denne turen. Sea Bird gikk nordover til Aride Island før vi gikk i vannet. Før lunsj padlet vi rundt øya. Også denne fascinerende, med et rikt fugleliv på den mer utsatte nordsida. Såvidt mye sjø at jeg ikke tok noen bilder. Men det var heldigvis også noen andre i gruppa som synes det er morsomt å "gjøre noe" på tur, så vi foretok - én og én - rygging inn mot land i brytende bølger, en redning, og jeg klarte helt utmerket en rulle-mens-jeg-padlet i relativt grov sjø. Bra!

Brad


Etter lunsj krysset vi sørover tilbake til Curieuse/Praslin. Det var ikke vanskelig, men igjen relativt grov sjø bakfra, ca 11 kilometer, og jeg var sliten da vi nådde smult farvann igjen. Medsjø bølger krever mye konsentrasjon for å manøvrere godt. Denne dagen savnet jeg faktisk Nordkappen, Explorer var "tung i sessen".


Curieuse - afternoon light

Day 7 Friday: Litt vel mye småpadling og retur mot Mahe
Som et par dager tidligere var programmet padlemessig såvidt slakt at det ble en del tid til instruksjon og trening. Veldig varierende motivasjon for dette i gruppa, så jeg fikk en god andel av Yonatan. Han var god til å forklare og hadde gitt meg et skikkelig puff på rulla noen dager tidligere. Først må en følge en helt presis oppskrift. Når den er i boks er målet (ihvertfall for meg) å kunne rulle fra enhver realistisk situasjon. Underveis disse dagene syntes jeg at jeg kom godt i gang med dette, og håper kunnskapen og "den gode følelsen" lar seg transportere 20 grader ned i vanntemperatur. Brad viste meg også en enkel metode for reentry, så da var jeg igrunnen fornøyd med dagen selv om vi bare hadde padlet rundt den lille øya Ste. Anne utenfor Victoria. Været var igrunnen blitt enda litt gråere også - og tåkeskyene lå over Mourne Seychellois, og det var en sistedagsstemning over oss alle. Det må tyde på at vi hadde hatt en bra uke!


Day 8 Saturday: Disembarking very early
Men før det, en fantastisk soloppgang på den lille ferden fra Ste. Anne til Port Victoria. Jeg har foran meg en lang siste dag på Seychellene for meg selv (etterlengtet!!!) før flyets avgang søndag 02 a.m. med kurs hjemover.

----------------

Lørdagsmarked i Victoria:

Baie Lazare:Beau Vallon:Mourne Blanc:1 kommentar:

What? sa...

For en eventyrlig flott tur du har vært på! Og for noen fantastiske bilder!! Jeg er (nesten) målløs... :D