søndag 24. juni 2012

Ny ryggstøtte til Nordkapp, juni 2012

Min Valley Nordkapp har fått ny ryggstøtte, selvlaget! - så det bare må jeg fortelle om, og kanskje inspirere andre med slitne ryggstøtter :-) Den forrige er ødelagt og stygg etter god og dårlig bruk og adskillige cowboy-redninger. Prøvde meg på en bestilling av ny ryggstøtte men fra Eirik (kajakkentusiastene) fikk jeg beskjed om at ryggstøtte egentlig er en helt upassende sak å ha bak korsryggen i kajakk, det er noe annet som skal til.


Jeg hadde da kjent litt på hvordan det er å padle uten ryggstøtte og funnet frem til at ryggen først og fremst har til hensikt å gi kraft til beinas stemming og spark. Trenger ikke ryggstøtte for å støtte ryggen, det lærte jeg for øvrig første vinteren jeg padlet, selv om det kan være vanskelig å praktisere alltid. Samtidig argumenterte Eirik for at det selvsnekrede alternativet gir en god inngang til cockpit fra vannet. Så jeg fikk en oppskrift jeg ikke syntes jeg forsto noe av, men da jeg begynte gikk det som en lek og var faktisk veldig morsomt!


Slik var altså situasjonen, en utslitt rygg - og cockpiten klargjort for et "elveaktig" ryggstø - trodde jeg.. Men - det som trengs, er: Et liggeunderlag (billigst til første versjon, minicell eller annet sikkert like bra!), lim, saks osv:
Den bakerste ligger nederst, ble satt inn først, og så bare måkte jeg på til jeg begynte å få en ganske fast sits. I Nordkapp er det en liten huk under sargen som den bakerste kunne festes i. Hele anlegget er løst, dvs. sitter fast ved at det er dytta nedi og klemt på plass. Da jeg var rimelig fornøyd med presset hadde jeg vett til å tusjmerke forholdet mellom dem, hvoretter jeg skred til liming. Den litt fancy utstikker'n til rumpa ser litt rar ut, men den fester meg godt til setet og ryggen. Det viktigste som skal oppnås her er godt press mellom nederste delen av korsryggen og beina (som tåler en dags padling), mens støtten over det egentlig kun skal gå gradvis mot kanten av sargen - for en skikkelig skli løsning etter entring.

Siste utfordringen var å kle herligheten, til det fikk jeg hjelp av Finns avlagte våtdrakt som jeg klippet i en stund før jeg fant en god løsning. Fikk ikke brukt en ferdig stramming av f.eks. armen men det funket helt greit å stramme med sølvtape. Jeg var ganske spent på om jeg ville få støtten nedi med trekket på men det gikk fint, jeg trykket ned og den sitter som støpt!


Har padla noen kortere turer og den sitter veldig godt. Særlig den dagen jeg hadde tatt av tørrdrakten, i.e. jenteglidlåsen. I våtdrakt eller shorts er løsningen enda mer behagelig. Men det var en grei test på at det ikke skal bygges mer ut mot kroppen. Og blir det behov for endringer er det altså ganske så enkelt å tilpasse. Det er bare å prøve, copyright Eirik Vinkenes eventuelt hvem han har fått det fra :-)

Ingen kommentarer: