lørdag 19. november 2011

Mørkepadling fra Ormøya 18. november 2011

I går kveld hadde vi en usedvanlig flott, lærerik og hyggelig padletur. Etter initiativ fra Stein Erik la Aase ut invitasjon til mørkepadling fra Ormøya. Det ble litt kort varsel - gode ideer kommer ofte brått på - men vi ble fem stykker, og det var en god gruppestørrelse for å ha oversikt og sikre trygghet for alle.

Brua over til Ormøya by night

Ikke at vi var kritisk utsatt i går akkurat, vi var relativt godt skodd med erfarne folk for å si det sånn, men siden opptil flere av oss tenker læring og turledersetting for tida var det likevel verdt å merke seg.

For egen del var bare det å komme ut på tur i går kveld en god opplevelse: jeg var relativt kjørt etter arbeidsuka, og da jeg la kajakken på taket hjemme var det underkjølt glatt på gårdsplassen og is på stativet. Heldigvis var veiene bare, og da vi parkerte rett ved brua til Ormøya var det mildt og herlig kveld. Litt som følelsen av å komme seg ut i lysløypa før helga starter. Forskjellen er bare at nå skulle vi på vannet!

Målet for turen var å kjenne på opplevelse av mørket, og å navigere etter fyr og sjømerker i form av lys. Ikke så ofte vi tar oss til turer som gjør at vi faktisk får se fargesonene fra fyr annet enn på kartet. For min del var det egentlig bare andre gang ute i helt mørke (den første var med Liv Kristin i september i fjor, s.d.). Da teller jeg ikke med vinterturene i Glomma og Vorma, der er det jo heller ikke så mange fyr eller lykter...

Hele ettermiddagen og da vi la ut var det relativt tett tåke, sikten var kanskje 100 meter ved starten av turen, og det var annerledes både å sitte i kajakken og å padle bortover uten lys og sikt. Ikke bare jeg kunne kjenne på en viss svimmelhet i starten. Vi startet med å legge en grovplan for turen og avtale hvordan vi skulle gjennomføre turen. Ormøya og Malmøya ligger helt nær hverandre, men vi ønsket også å krysse utover mot Langøya (døpt om på sjøkartet, ikke lenger Langøyene som i hine studentdager, Langøyene er bundet sammen til én gjennom fylling av søppel og senere overdekking med masse - Einar som fortalte dette underveis; sundet mellom Langøyene var ifølge Wikipedia faktisk Kristianias/Oslos søppelfylling) og opp til Gressholmen for å få nærkjenning med fyrlykter og lyssoner. En viktig utfordring i mørke - og tåke - er tidsplanlegging og følelse av hvor langt en padler i løpet av en tidsperiode.

Ordentlig planlegging før tur i mørket!

Før vi gikk på vannet hadde vi avtalt første strekket, og vi padlet med nesa i kartet vekselvis med øye på kompasset og ut i tåka. Først langs land, og deretter første korte strekket. I mørket blir det spesielt viktig å holde kursen. Det kan være vanskelig å finne merker/lys i landskapet, og "over-ett-merker", et merke i tillegg til og uavhengig av kursmerket, som hjelp til å avsløre avvik fra kursen.

Det er mørkt i mørket - viktig å ikke miste noen!

Etterhvert lettet tåken litt, og vi fikk istedet oppleve en fantastisk kveld med sikt og lys rundt hele innerste Oslofjorden. Det var stille på sjøen og nesten ingen vind. Så da fikk vi også padlet gjennom lyssektorene som planlagt. Og kunne orientere oss i landskap, lykter og fyr lenger unna. For eksempel så vi en av danskebåtene passere Nesoddtangen langt over på andre sida.

Se, identifisere, legge kurs, sjekke, se
Mild kveld og pause må vi ha

Jeg er klar over at historien her skaleres som en nordpolekspedisjon, selvfølgelig var vi bare innerst i Oslofjorden, vi var sammen noen timer og padlet et lite stykke, vi skravlet oss gjennom en hyggelig pause osv. Men vi nøt å ha valgt padling fremfor noe annet ("slår Skavlan!"), vi erfarte orientering i mørket som vi vil ha god nytte av ved senere anledninger, og kjente igjen at det er lite som matcher en padletur hvor alle er litt skjerpet og har lyst til å bli flinkere til det vi gjør.

Og minner oss om at sjøen ligger der; bare å komme seg ut!

Sjursøya

Fra Ormsundet på nordsiden av Ormøya, vest av Malmøya og rundt Malmøykalven, krysse til Langøya, nordvestover, beskue fyrlys, vest for Gressholmen, tilbake mellom Gressholmen og Lindøya, krysse ned til Ormøya og rundt denne tilbake.

1 kommentar:

Jørn Hagen sa...

Håper det blir flere slike turer.
Dette har jeg lyst til å være med på :-)

Navigering etter kart i det store og hele trenger jeg mye trening i.