tirsdag 14. juni 2011

Tilbake på grunnkurs, Drøbak 12.-13. juni 2011

En av alle ringer er sluttet, denne helgen debuterte jeg som hospitant sammen med Richard på grunnkurs hav. Det var en flott og udelt god opplevelse: det var artig å følge hele kurset fra start til slutt; luksus å ikke ha ansvaret alene; gledelig å kjenne at jeg hadde noe der å gjøre og at jeg hadde mye å bidra med.


Nye padlere klare for vannet etter en god oppvarmingsøkt (prat, pakking, ++)

Jeg var hospitant denne gangen, men Richard bruker oftest en medinstruktør på grunnkurs uansett. Det var fint og anbefales. Jeg kommer selv til å tilstrebe å være to på kurs når jeg kommer så langt, det er bra for sikkerhet og oppmerksomhet, en grunn er også at med to instruktører kan vi gjøre mer. Det var ikke minst et viktig element i helgens kurs, hvor det var typisk Drøbak sommervær, med vind ganske hardt fra sør sammen med en del strøm.

DKK holdt to grunnkurs og teknikkurs i pinsen, og ikke minst tur til Bergholmen rett på vestsida av Håøya. Til tider, og da også denne helgen, er det faktisk en liten utfordring å krysse fjorden til Oscarsborg, og også å komme rundt sørsida av Håøya og videre avansement til Bergholmen. Men alle kurs kom seg godt i havn både til overnatting og gjennom kurset.

Om aktivitetslederkurset var morsomt og spennende så var det å være med og holde kurs en kjempefin opplevelse! Spennende å følge det 16 timers opplegget, inkludert mer eller mindre en padletur fra A til Å. Vi startet opp med grunnleggende orienteringer om kajakk og utstyr, pakket deretter kajakkene og ut for å prøve.

Etter en økt med frem- og bakoverpadling, øvelser med sving, snu og stopp og de første støttetak, bega vi oss ut på kryssing av leden over til Oscarsborg.  Et typisk Drøbak-vær borger for økende sørvest utover ettermiddagen og for i det hele tatt å nå målet for turen var det mest tilrådelig å ta kryssingen tidligst mulig. Betydelig drift men ellers vellykket overfart, så langt. Etter lunsj var det igjen tid for å forsere seg mot Bergholmen, og vi løste det rett og slett med kryssing til Sætresida for deretter å ta redningsøvelser og annet i Sandspollen før vi ga oss for kvelden og kunne glede oss til felles grill på Bergholmen.


God stemning etter to kryssinger - alle har fått kjenne at havkajakk fungerer!


Richard i aksjon


Obligatorisk oppvarmingsøvelse for grunnkursdeltakere søndag morgen!


På vei til kryssing tilbake til Vindfangerbukta tidlig på søndag.


En av deltakerne har fått kjenne på Valley og kjører på, Richard følger og vi er flere i følget over sundet.


Hvil når dagens hovedutfordring er unnagjort (trodde de!)


Kort pause på vei inn i Hallangspollen

Richard har både cowboy og åreposeredning på programmet:


Så hadde vi også en relativt interessant avslutning på turen, ut Hallangspollen og så forsering frem til Vindfangerbukta. Med Richards lokalkjennskap fikk vi buksert oss via og under diverse brygger, og etterhvert kom vi oss tilbake til utgangsstedet i frisk stil. Alle kursdeltakerne gjorde en kjempejobb, og hadde helt klart fått kjenne på hva padling i Drøbak kan by på.

Samtlige kursdeltakerne fikk i løpet av de to dagene erfare å mestre padling som det (forhåpentligvis) ville tatt en stund før de oppsøkte på egen hånd. Innholdet i et grunnkurs kan jo variere betydelig, og et kurs lagt opp som tur og i realistiske forhold på sjøen, følger opp mange av intensjonene for opplæringen. Kurs som tur og med vær i umiddelbar nærhet, bidrar både til respekt for vær- og føreforhold, men også opplevelsen av mestring av sjøen i havkajakk. For meg som instruktør for første gang var det stor ros å få tilbakemelding om at alle hadde følt seg trygge til enhver tid og at de hadde tillit til oss som ledere. Min egen opplevelse av mestring var knapt mindre enn grunnkursfolket; deltakerne takket for en bra helg og jeg gjør det samme!

Folk på kurs er meget ulike og har forskjellig utgangspunkt og forventninger. Hva deltakere på et kurs erfarer og mestrer i løpet av kurset kan i noen grad men ikke fullstendig forutsees. En erfaring for meg var å se at de fleste overraskelsene kommer på mestringssida; flere opplevde å bli noe presset og å presse seg selv, og alle fikk til noe som de ikke hadde forestilt seg på forhånd. Og utfordringen er ditto vanskelig, hvor går grensene - for de forskjellige personene som vi knapt rekker bli kjent med i løpet av kurset. Håper imidlertid at vi ser disse deltakerne igjen i klubben!


Tøffe jenter klare for våttkort etter super padling!

--------------------------------

Det blir trolig en pause i blogging på meg en stund fremover. Og dette er et bra sted å stoppe opp litt. Det blir mye prat i blogg og samtidig er det mange refleksjoner som ikke egentlig egner seg på nett eller som jeg har lyst til å legge ut. Og da blir det jo mye dobbelt bokholderi. Men, kanskje skriver jeg en haug historier og publiserer alle i et ras til jul. Jeg får se, i morgen padler jeg til sommerleiren på Hvaler, og så får vi se hvor det bærer videre etterhvert. God padling til alle!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Marianne.
Det har vært morsomt å følge utviklingen din det siste halvannet året. Vi møttes vel første gang en vintertur med DKKgjengen rundt Håøya?

Du padler mere enn de aller fleste andre padlere jeg kjenner, så det er ikke rart at du har blitt god på rel.kort tid. Og så er du nysgjerrig og våken - alltid villig til å prøve noe nytt. Det er bra egenskaper å ha når man skal bli en god padler.

Jeg så raskt at du kunne bli en god padler og en fin rollemodell for jenter/damer som har lyst til å lære seg og padle havkajakk.

Jeg unner deg den gode følelsen av å plutselig opppdage at du faktisk er flink til å padle og at du nå selv er en ressursperson som kan hjelpe andre inn i padlesportens forunderlige verden.
Lykke til som kursholder og turleder.
Ha en fin padlesommer! Fortsett å skrive i bloggen.

Einar, Son