mandag 8. juli 2013

Padletur i Solund juli 2013

Her kommer omsider en fortelling fra en god, om enn ikke helt juli like, padletur i sommer.


Skjønt, en arbeidskollega fra Aukra meddelte kontant at juli normalt har et ustadig vær, bør unngås om en liker late varme dager, sett bort sommerstugan i juli og satse på jonsok og august. Men ferie foregår jo ofte i denne tida, og vi hadde fastsatt avreise til Fure og Korssund siste helgen i juni. Plan A var med dette utgangspunkt å padle i Solundområdet og eventuelt til Værlandet og Bulandet i en uke. Halve laget ville da avslutte, mens fire skulle padle nordover fra Værlandet den neste uka.

Dette blir først og fremst en reiserapport, og blant alle tips og undersøkelser som ble gjort i forkant takker jeg spesielt LeneG, som bidro med sin beretning fra padletur i Solund i påsken, og ikke minst som kjentkvinne med mange gode svar på stadige spørsmål i forkant av turen vår. Tusen takk for alle tips og råd! For øvrig var Maries turblogg, takk til denne også :-), nyttig og til god inspirasjon!

Avreisedagen var kjølig, og det regnet en del under stoppet på Gol. Enkel lunsj og obligatorisk handel av svartpølse til neste ukes frokost- og lunsjmåltider. Lysning mot kvelden, vi ankom Fureneset sen ettermiddag, hvor vi hadde fått låne husvære til søndag og padlestart. Søndag morgen kjørte vi til Korssund Handel, hvor vi på forhånd hadde fått lov til å sette bilene mens vi var ute på tur. Veldig hyggelige folk, og ikke minst var de svært glad for at vi hadde spurt før vi parkerte og forlot bilene. Flott avtale, anbefales!


Søndag morgen klar for padling, sør gjennom resten av sundet og via Hatløyna (Sakrisøyna) til Leknessundet. Deretter videre sørover langs østsida av Lågøyfjorden. Flott sted å padle, flere veier å velge. En god del vind. En del av oppgaven underveis var å holde øye med alle stedene som var merket av på kartet i forkant, sjekke ut gode tips, og forhåpentligvis cashe inn gode bidrag til overnattingssteder. Blant annet lette vi etter Nilsvika, og kanskje fant vi den, men om det var noen overnattingsmuligheter i området så var de ikke så enkle å finne eller tilegne seg.


Vi var behørig advart fra flere kanter om at Solund ikke var noe enkelt sted for en relativt stor gruppe teltere på padletur: Rikelig med steile vegger langs fjorden, og er det mulig å legge til et sted kan du vedde på noen har bygga seg et sted der. Kilde LeneG, med flere, og selvsyn :-) Det var rent morsomt å komme denne kommentaren i hu når vi passerte en liten grønn flekk blant stein - hus!


En læring fra første dag er at beskrivelser av steder ikke kan være grundig, detaljert, stedfestet nok! Jeg hadde gode beskrivelser, og gode avmerkinger i kartet - trodde jeg - men det var slett ikke alltid lett å vite om vi hadde funnet rett sted. Mange øyer, mange bukter, "øst på nordsida" osv. Ulik navnsetting i kart bidrar heller ikke nevneverdig. Jeg har forsøkt å punktfeste våre overnattingssteder presist, og valget falt på gule sider som er enkel å sette punkter i. Likevel, forespørsler om presiseringer mottas :-)

Søndag kveld ble feiret i den nordlige bukta på den lille tarmen på Hågøykalven. Viste seg å være beste alternativ for gjengen, til tross for tips om Bardøyna (Bårøyna på kartet) rett i nærheten. Amerikanske hamburgere til middag og stort sett bare velstand. En skal ha vært på telttur før for å skjønne hvor flat og rent ut sagt utmerket denne leirplassen er, men såpass erfaring har vi jo - og noen fikk det også :-) Vi vagler på stein eller stol og har det godt. Topping av reisefølget med en sunnmøring med store mengder røkt sild i bagasjen sikret rask forrett hver dag, og alt bidro til den rytmen som bare blir når det er tur hele dagen og velfortjent kort kveld.

Teltplass 1: Hågøykalven

Antakelig anbefalt spot på Bardøyna?
Her fant vi dagens paradis :-)

Mandag var utsett til undersøkelsesdag, av landskapet, leirstedstips, samt posisjonering for ekspedisjon til Utvær på tirsdag. Værmeldingen var relativt lovende, men med visse spenningsmomenter. En flott dag hit og dit, inkludert fisking utenfor Lågøyna, som ble avsluttet med en lang ettermiddag innover i Hognefjorden. Det lysnet og var varmt og stille. Forekomst av knott på ulike steder ble heftig debattert, og i dette området var det godt om leirplasser flere steder. Vi endte til slutt opp i en sørvendt helling på nordøstsiden av Siriøyna, hvor vi hadde en fin kveld i sol og fint vær. Torskegryte!

Silda ligger baki! 
Vårt vestland i juli :-) 
horisont i Solund 
Den berømte Lågøystolen - nå har også jeg hørt om den
Lunsj
Ettermiddag i Hognefjorden
Der det kan padles gjennom :-)

Teltplass 2: Siriøyna

Rive leir tirsdag

Tirsdag opprant og planen er klar, vi skal om mulig ta oss til Utvær. Start ut forbi Stokkvågen og Hegreneset (gode tips om steder, nå fôr vi forbi) med kurs for Ytrøygrend. Lunsj, handling og beslutning. På veien kommer selveste Hurtigruten/Midnatsol på vei forbi med kurs sørover i Ytre Steinsundet. Jeg blir glad av å se den båten! Og så krysset vi over sundet og rett på Lundsholet (!) - Aase er god på navigering :-)


Fiskekaker og sjokolade i varm sol, Aase inspiserte postbåten og sjekket muligheten for retur av kajakker hvis det skulle bli behov for det, så padlet vi mot Steinsøysundet og med utsikt sydover på innsida av Olderøyna. Og opptil flere skvetter litt, over kraften i sjøen som kommer inn. Vi parlamenterer litt og velger å gå utaskjærs ved Øisundet fyr hvor åpningen er romslig. Etter en halvtimes tid sørover må vi innse at turen til Utvær er utenfor vår rekkevidde. Vi går tilbake i smulere farvann, helt rart hvor stille det er, og iverksetter plan B, tusle oss til Ospa. Men det er flott vær og vi har en av de fineste øktene når det gjelder utsikt og flotte plasser!

- og selvsagt var det litt skuffende, å ikke få padle ut. Men er det noe vi lærer så er det at havet ligger der, det er oss det står på, bedre lykke neste gang!

Stopp i en av buktene på vestsida av Lågøyna (den nordligste såvidt jeg husker), og til forskjell fra vårt forrige besøk her er det nå varmt og stille vær. Vi lunsjer mer eller mindre liggende i lyngen med engblomster og sommerfølelse. Selv om det er ulendt her er det absolutt en god nødhavn. Begrepet nødvendighetsplass ble etterhvert hyppig tenkt, det var mange steder som absolutt ikke var velegnet for telting, men som absolutt kan brukes når det trengs!

<kameraet sviktet meg i to dager her, vhf-en kvelda tidligere, liggeunderlaget kommer til å gå heden en uke senere, bilen krangla, i bukta ved Lågøyna ligger min første cowtail som jeg kjøpte av Halvor, dette var en hard del av sommerturen i år>

Etter diverse tusling, det vil si solid padling ganske lenge, kronet med en fantastisk kryssing av Lågøyfjorden, finner vi oss utpå kvelden en nydelig teltplass lengst inni, på Ospa. Ospesanden tror jeg vi skal kalle stedet. På Ospa vil en alltid finne gode steder, mye forskjellig, den holder for mange turer! Har lest at det er fint å bruke tid på land her også, så hit er det fint å komme tilbake. Min tur til å kokkelere, med god hjelp, det går i pasta som alltid blir behørig satt pris på. Men jeg må finne et raskere godteri til karbohydratene ála Marianne (og Gry :-)). Blir fikset til neste tur.

Teltplass 3: Ospesanden

Onsdag var det væromslag på gang, og vi besluttet å padle til Værlandet og trekke innomhus i påvente av saftig regn torsdag. Vi krysset Buefjorden via Geita, og hadde nok solid frisk bris i ryggen. Men padlingen gikk fint, om en kanskje kan trekke noe for å padle med hansker i juli, og det hadde vært kaldt på hendene uten. Det var 12 grader, men ikke mer nei. Værøyna møter oss med et greit overnattingssted og en særdeles hyggelig kafé/pub i Hamnen. I drift ved ildsjelen Gry i Tante Grys pub. Mye historie om det, en del slått opp på veggen i puben. Vi fikk skikkelig proff middag i to dager her, og ikke minst Alden øl! Det var verdt et par innendørs dager :-)

Så ble det torsdag, ganske mye regn og vind, padletur på nordsiden av Værlandet, og rundt neste øya. Var litt vanskelig å finne ut hva den heter egentlig, på kartet kan det se ut som Barsholmene. Ihvertfall siste øya før navnet blir Bulandet om en farer landeveien. Den nordlige delen av øya går også under navnet Melværet, det er kanskje det en helst vil kalle det lokalt. Vi kryssa under en flott bru, skikkelig heftig motvind, og manøvrerte oss inn i smult farvann gjennom kanalen østover igjen (Bjørnøysundet). Nordover igjen og tilbake til Hamnen. Fin dagstur!

Sjekk kartet, det er lanternegate langs nordsiden av Værlandet!
Siste kalde lunsj denne uka
Gubben
Vakkert! 
Værlandet anbefales, det vet alle som har vært der :-) 


Fredag var det litt opplett. Av flere grunner dro vi alle tilbake til Fure med ferga fredag. Siste kvelden nær Korssund, og så var det i bilen igjen lørdag morgen. En litt brå avslutning på en lang planlagt-tur, men vi hadde lange gode dager på vannet mens vi var ute, og prøver igjen neste gang!

2 kommentarer:

Lene Gjelsvik sa...

Synd at de fekk den "grå" varianten av vestlandssommar! Elles såg det ut som de fekk med dåkke mykje og litt av kvart. Værlandet er alltid bra!
Teltplass på Siriøyna er notert i tipsboka - takk skal du ha! :)

Marianne sa...

Det var helt flott egentlig, hvem ønsker seg vel 25 grader og sol i tørrdrakt?! Også så mye mer å fortelle enn det er tid og plass for i teksten, men ihvertfall - som med så mange turer - det frister til gjentakelse, det er alltid noe igjen å se og gjøre! En kommentar til slutt og viktig lærdom fra denne turen (som varte fra jul til juli): Det er helt sikkert at det er en fordel å forberede seg såpass mye som vi gjorde før denne turen, og nytten av alle tipsene var ganske uvurderlige. Området og steder blir levende i forkant og morsommere å se når det er litt kjent.