tirsdag 5. mars 2013

Padlehelg i Drøbak 1.-3. mars 2013

Hva man kan oppleve i Drøbak og Drøbaksundet! Fantastisk helg, hvor mye gikk aldeles utenfor plan, men som likevel ga gode og minneverdige dager.

Illustrasjon fra nattens padling

Det ble litt padling, og ihvertfall sto helgen i padlingens tegn. Årsmøte i Drøbak kajakklubb fredag kveld, padling lørdag, rullekurs i svømmehallen på Langhus på ettermiddagen og padling søndag. Full pakke. Jeg kjører vanligvis en del for å padle, men med tre dagers kajakkaktiviteter i området pakket jeg istedet telt og sovepose for å bo lokalt.

 

Vanlige årsmøtesaker i DKK inkluderer bekjentgjøring av årets padler. For 2012 ble det Kjetil, en svært hyggelig mann som har lært seg masse om padling og bidrar stort til til trivsel og nødvendige gjøremål. Startet ut med et skip med ror, skjønte tegninga og skiftet til passende Xplore etter kort tid, er imponerende god på å plukke opp ruller, og er ellers på alle måter i folden. Gratulerer!

 

Etter middagen foredrag med Sigrun Henjum,en helt! Rundt Sør-Georgia med sprukket kajakk, utrolig imponerende! Sigrun ga levende beskrivelser av forholdene på sjøen underveis rundt øya på den andre siden. Hun hadde også et par beskjeder, både tydelige og gjennom fortellingen, at den som vet hvor hun skal og tror på seg selv, får til. Imponerende! Morsomt for meg å treffe Sigrun igjen også, det var hun som geleidet meg gjennom mine første to dager i kajakk i Portør og sånn sett har sin del av ansvaret for alt som skjedde etterpå :-)Klokka var 01 da jeg kom på vannet etter et godt gjennomført og sedvanlig hyggelig årsmøte. Alle hadde lyst til å bli lenger men var utslitt. Så var nok også egentlig jeg men det visste jeg ikke da, det var klart utover fjorden, strålende stjernehimmel og bare meg. Lyst til å padle lang tur, men det ble liten runde, jeg visste jo at jeg egentlig var nokså sigen. Klokka to lå jeg i dunposen ved siden av kajakken i vannkanten, og da jeg hadde roet meg yret det ned i ansiktet. Jeg turte ikke ta presenningen som lå under liggeunderlaget, så jeg tredde på meg fjellduken opp til armene og sov videre. 

Når jeg da våknet rundt 7 som man gjerne gjør i vannkanten... sier det seg selv at formen ikke var helt på topp. Trøtt. Kraftig vind fra sør mens jeg satte opp teltet i en fin nord-syd trakt, trene på sette opp vind i telt .... men, vinden skulle snu og en kan jo ikke flytte det rundt heller. Alle padlevenner trakk seg fra lørdagstur så jeg tok en lang frokost og stirret vekselvis ned på stranda til kajakken og inn i teltet på soveposen.


Bardunert telt, da det kom på plass snudde vinden ..

Ikke fyldestgjørende bilde, det var sterkt!

Omsider kom jeg meg i kajakken og padlet nordover, planen var å se om og eventuelt hvor det var noe is igjen. Men oppover langs vestsida av Håøya fikk jeg meg en skikkelig overraskelse, det var så sterk vind og sto mer eller mindre stille. Jeg har ikke opplevd nordvestvinden slik der før. Snakket med en fyr i båt når jeg gikk i land på Bergholmen etterpå, han sa de kalte de "påskevær" i Drøbak - når vinden snur og drar seg til kraftig fra vest, da trekker båtene inn i bukta på vestsida av Bergholmen fremfor stedene de ellers ligger. Det rareste var, videre sydover fra Bergholmen inn mot Kalholmene og over fjorden/leia var det helt greit, bare "vanlig" vind. Men den som sto på inne i Vestfjorden, den var sinna. Bølgene var ikke mer enn en halvmeter høye men de var krappe, tette, nesten så de brøyt, solid surf, det var bølger med muskler. Kjemperar, og artig opplevelse. Der og da skulle jeg ønsket meg uten den lange natta i forkant, så skulle jeg kost meg enda mer.

Jeg får trøste meg med at "alle" hadde hørt eller sett at sjøen sto stiv den ettermiddagen, fikk høre det dagen etter. En nyttig erfaring, og greit å vite at Vestfjorden ikke er til å spøke med i (nord-)vestavær. Ihvertfall har ikke jeg sett det slik tidligere. Det er jo ikke målestasjon i nærheten men Gullholmen viser noe av trenden for dagen, vendingen og kraftig nordvest med sterk kuling klokka 2: yr om været som var på lørdag. Så når den samme vinden kom langveisfra og slo mot Håøya ble det fart.

Men så til ettermiddagsøkta: Rullekurs i bassenget med Einar som instruktør. Denne gangen for nybegynnere.


Jeg har vært medhjelper på kurs i vinter og det har vært morsomt og veldig lærerikt for meg selv. De tidligere kursene har vært for de som har rullet noe, men i går var det for nybegynnere. Det var annerledes å bistå folk som gikk rundt og skulle forsøke seg for første gang, mye bøy av kropp, armer og årer. Men i løpet av 2 timer kom det aha-opplevelser på løpende bånd, hode, kne og årer ble plassert i rom og bevisshet, og plutselig kom de første taktene rundt koordinering av sveip, vipp og hodeplassering. Gjengen på 11 kursdeltakere var strålende fornøyd etter første runde - ihvertfall jentene som jeg prata med i garderoben! Flott at Einar kan dra med oss hjelperne, de som prøver seg får mer hjelp og det blir god erfaring for oss som har lyst til å lære bort.

Vinden var meldt å holde seg relativt kraftig hele kvelden, og da vi avsluttet lasting av kajakker og klokka var nesten åtte på lørdagskvelden, lokket hjemme, unger og en flaske vin meg hjem rett og slett. Så jeg reiste ut og henta teltet på søndag og fikk en ny flott dag på vannet, selv om den ikke ble så lang. Men da kom også omsider vårværet som jeg hadde lina opp for helgen  :-)


Søndag kjørte jeg Helle til Kielferga, og tok Mosseveien ut til Drøbak, der var det full fart med kjelker og pilking, og lykta sør for Malmøya sto godt plantet i isen.Og så ble det et bilde som virkelig kun har affeksjonsverdi, men som også viser utsikten fra Kielfergen. Vi padlerne rakk ikke helt bortil men Helle påsto hun så oss og morsomt for meg å vise henne hvor jeg henger rundt når jeg står opp i otta på søndager!

Godt selskap - bilde stjålet fra Richard :-)

Takk for en flott helg, hurra for DKK og alle de hyggelige padlerne!

2 kommentarer:

Padleglede sa...

Du er utrolig aktiv Marianne, kjenner ingen som padler så mye som deg. Morsomt å lese og vakkre bilder :)

Marianne sa...

Tror jeg skulle jobbe hardt for å holde følge med deg om vi la loggene våre ved siden av hverandre :-)