mandag 6. februar 2012

Til Sletter i mye vind 5. februar 2012

Det var virkelig litt av et vær! Gårsdagens kommentar var: Turen i dag - fort gjort! Vi var ute kanskje et par timer. Men da vi var der ute kjentes det ganske lenge, det var intenst. Og mange erfaringer å hente; litt ulike for Stein Erik og meg.


Mye styr for to timers padling i dag :-) og diverse erfaringer: Jeg har en forkjærlighet for tur fra Larkollen-området. Stein Erik har vært der mye i vind. Og mens jeg mente Yr's melding henter for mye fra Svenner og Færder, har han erfaring som gjør at han stoler på meldinga som fremkommer. Stein Erik leder nå helt klart 2:1 mht valg av Larkollen som utgangssted!

(Ikke akkurat Larkollen, på kartet står det Danmarksbukta - søndre og nordre (vi gikk ut fra nordre og veivet inn til søndre); man kjører forbi gamle Støtvig Hotel, videre til avkjøringen til campingplassen, forbi denne og til en utmarksparkering. Tralle nødvendig for transport ned til vannet, en kommer da ut slik at Store Sletter ligger rett utenfor mot vest.)


Turen ble derfor litt mer hufsin enn planlagt, vi kunne valgt en enklere tur men det gjorde vi ikke. Vi padlet ut til midtre Sletter, og brukte vel rundt en time ut. Rundt regnet 10 ms rett mot. Og så hadde vi en skikkelig morsom surf tilbake: Tilbake på et kvarter, rundt 14 ms. Stein Erik er sportsfisker så hans anslag var hhv opp mot 12 og 16. Forhåpentligvis var det 12 ms utover, for jeg syntes det var litt tungt å padle mot vinden, etter 2 måneder med stiv albue.


Et par vintererfaringer: Det påvirker, og skal påvirke, sikkerhetsvurderinger, at det er vinter og 4 minus, og ikke sommer. Helt ok forhold, men det gjør en forskjell at vi vil bli mye mer påvirket av hendelser enn vi gjør når det er vår, sommer og høst. Mitt spruttrekk er trangt, det blir ikke bedre når det iser. En blir kald på fingrene i neopren hansker, selv om de er ok under padling. Dvs. pause og somling på vei ut etter pause er viktig å gjøre effektivt. Jeg benyttet anledningen til for første og siste gang ikke sjekke lokkene på luka, det hjalp ikke. Så en slik tur blir lærerik, mange små ting som en tydelig ser har helt andre konsekvenser av på vinteren enn om sommeren.

Nevnte albue, og/eller formen, ikke helt god. Det var ikke så lure fenomener på en slik vindfull tur heller. Jeg klarte ikke henge med ordentlig på motvindspadlingen, og det ble frustrerende for Stein Erik som lå foran. Det er en bedre kombinasjon når en klarer å holde samme tempo. Håper virkelig at ting og tang går seg til etterhvert!

Værmeldinger blir jo ofte et tema på tur, og på vei hjem i dag slo det meg at jeg selvfølgelig må laste ned et par områder i pdf, over den som gjelder når jeg reiser på morgenen, på dagstur. Og så må jeg ta ei økt snart med yr/hav, jeg ga den opp da den skiftet design for et års tid siden, men kanskje er den verdt å undersøke nærmere igjen.

Dagen i tilbakeblikk:

Kompasset frøs på dekk selvfølgelig, jeg har ett i vesten også men det er av typen med lokk, så det ville nok vært litt styr å få den frem. Selvfølgelig ikke behov for den, men det kunne blitt null sikt.

Etter padling erfaring: Rødsprit gjorde susen for sølvtape; fra helt ikke festet til godt feste! Det var nyttig læring, selv om det i dag ble anvendt på bil og ikke kajakk: Vi fikk til en ufrivillig car launch med Nordkapp i dag, som gikk litt hardt utover sidespeilet :-/

En litt spesiell padledag ble avsluttet med hyggelig middag hos Elin og Stein Erik, takk for dagen!

1 kommentar:

Lene Gjelsvik sa...

Mange gode erfaringer her! Det med å finne ut hvilke værmeldinger som tilsvarer hvilke opplevde forhold er noe jeg jobber litt med også.